Start Deserti Torte Čokoladna bomba sa višnjama

Čokoladna bomba sa višnjama

cokoSastojci:
– 1 tegla kompota od višanja (sok za koru, a višnje za fil)

Za koru:
– 200 g ”dijavit” margarina
– 400 g šecera
– 2 kesice vanil-šecera
– 4 jajeta
– 300 g brašna
– 5 kašika kakaoa
– 1 prašak za pecivo

Za fil:
– 400 g čokolade za kuvanje
– 5 dl slatke pavlake
– ocišcene višnje iz kompota
– malo ruma po želji

Priprema:

Kora:
1. Margarin penasto umutiti sa šecerom, pa dodavati jedno po jedno jaje, neprekidno muteći.
2. Zatim dodati sok iz kompota od višanja, vanil-šecer i na kraju umešati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.
3. Izmešati varjačom da se smesa izjednači, uliti u nauljen pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. (Kad se kora malo zapeče, prekriti je alu-folijom da ne bi pregorela). Pred kraj pecenja skinuti foliju.
4. Pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi, pa je preseći na dva jednaka dela.

Fil:
1. Čokoladu izlomiti, preliti je slatkom pavlakom, staviti na ringlu i mešati dok se ne otopi.
2. Zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi, pa izdvojiti trećinu fila i ostaviti ga sa strane za premazivanje torte.
3. Preostalim većim delom fila premazati prvu koru, pa poređati višnje (bez koštica) i poklopiti drugom korom.
4. Odgore blago pritisnuti i premazati celu tortu filom.
5. Tortu ukrasiti po želji, dobro je ohladiti i poslužiti.

Recept Adilje Hodže iz Subotice
Arhiva: Torte i kolači