Start Deserti Kolači Čokoladna salama s keksom i orasima

Čokoladna salama s keksom i orasima

Čokoladna salama sa keksom i orasima
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 40 min
  • mirovanje 4 h
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

200 g lomljenog keksa
50 g mlevenog keksa
50 g seckanih oraha
50 g seckanih lešnika
125 g putera
65 g šećera
50 g čokolade za kuvanje
25 ml mleka
20 ml ruma
šećer u prahu

Priprema:

1. Otopiti puter sa šećerom i prokuvati na tihoj vatri uz redovno mešanje.
2. Dodati usitnjenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.
3. Keks, seckane orahe i seckane lešnike dobro promešati.
4. Otopljenom smesom preliti suve sastojke i promešati.
5. Dodati mleko i rum, pa ponovo sjediniti smesu (ukoliko je smesa suva dodati još malo mleka).
6. Na radnu površinu postaviti veći list alu-folije, pa preručiti pripremljenu smesu i uz donju (dužu) ivicu formirati valjkasti oblik.
7. Uviti u foliju, pa što bolje i pravilnije resporediti smesu tako da se dobije lepa forma.
8. Krajeve uviti (kao bomobnu) i kolač ostaviti na hladnom mestu minimum četiri sata.
9. Kolač pažljivo izvaditi iz volije i obilato uvaljati u prah-šećer.
10. Seći na tanke kolutove i složiti na desertni tanjir, pa poslužiti.