Foto: Sonja Pavlović
Priprema: 40 min.
Pečenje: 35 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za kuglice:
* 250 g krem sira
* 2 žumanceta
* 80 g šećera u prahu
* 1 vanil-šećer
* 3 kašike gustina
* 100 g kokosa
Za koru:
* 4 belanceta
* 100 g čokolade za kuvanje
* 50 g šećera u prahu
* 2 kašike gustina
* 2 kašike kakaoa
* 2 kašike brašna
Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 3 kašike pavlake
Za dekoraciju:
* 50 g čokolade
Priprema:
1. Za pripremu kuglica sjediniti krem sir, žumanca, šećer u prahu, vanil-šećer, gustin i kokos. Dobro izmešati sastojke kako bi se dobila ujednačena smesa.
2. Od pripremljene smese oblikovati kuglice veličine oraha. Poslagati ih u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti u frižideru da se stegnu.
3. Posebno pripremiti smesu za koru. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer u prahu. Potom sipati rastopljenu čokoladu, dodati mešavinu gustina, brašna i kakaoa. Polako promešati varjačom da se sastojci sjedine.
4. Tepsiju s kuglicama izvaditi iz frižidera i sipati preko njih masu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
5. Za pripremu glazure čokoladu rastopiti na pari s pavlakom.
6. Prohlađenu glazuru premazati preko ohlađene kore. Odozgo dekorisati rendanom čokoladom.
Recept Sonje Pavlović iz Niša