Start Deserti Torte Čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Foto: Thinkstock

Sastojci:

za koru
– 6 jaja
– 140 g margarina
– 140 g šećera
– 1 vanil-šećer
– 140 g mlevenih badema
– 50 g čokolade za kuvanje
– 30 g kakaoa
– 1 kašika ruma
za fil I
– 125 g margarina
– 125 g šećera u prahu
– 1 vanil-šećer
– 50 g čokolade za kuvanje
– 20 g kakaoa
– 2 jajeta
– 300 g zamrznutih višanja
za fil II
– 1 dl mleka
– 2 dl slatke pavlake
– 375 g čokolade za kuvanje
– 50 g seckanih lešnika

Priprema:

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti margarin, šećer i vanil-šećer, a zatim dodati žumanca te i njih umutiti. Potom dodati otopljenu čokoladu, kakao, mlevene bademe i promešati.
3. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Pripremljenu smesu peći u okruglom kalupu za torte na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je poprečno preseći napola da se dobiju 2 kore.
Fil I:
1. Sjediniti jaja sa šećerom u prahu i vanil-šećerom te kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa.
2.U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i kakao pa promešati.
Fil II:
1. Slatku pavlaku sjediniti sa mlekom i ostaviti da proključa.
2. Čokoladu izlomiti na kocke i preliti ključalom smesom od mleka i pavlake te mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se ohladi, a potom umutiti mikserom da se dobije fina krema.
Finalni postupak:
1. Prvu koru poprskati rumom, premazati je filom I, posuti oceđenim višnjama i preklopiti drugom korom.
2. Drugu koru poprskati sokom od oceđenih višanja, premazati filom II i posuti seckanim lešnicima. Filovanu tortu dekorisati po želji.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net