Start Deserti Torte Čokoladna torta sa višnjama

Čokoladna torta sa višnjama

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Sastojci:

Za testo:
150 g čokolade za kuvanje
120 g putera
100 g šećera
prstohvat soli
7 jaja
200 g mlevenog badema
50 g brašna
kesica praška za pecivo

Za fil:
2/3 kesice želatina u prahu
100 ml amareta (liker od badema)
700 ml slatke pavlake
pakovanje preliva za tortu
2 kašike šećera
720 ml kompota od višanja

I još:
100 g listića badema

ISPROBAJTE I… Vulkan od višnje

Priprema:
Zagrejati rernu na 175 stepeni. Rastopiti čokoladu nad vodenom parom. Kremasto umutiti puter, šećer i so. Odvojiti belance od žumanaca. Dodavati žumance i čokoladu. Umešati badem, brašno i prašak za pecivo, a zatim dodati i čvrsto ulupana belance. Peći u kalupu za torte (prečnika 26 cm) 30 minuta.

Fil i ukrašavanje
1. Želatin razmutiti, a zatim umešati amareto. Čim tečnost počne da se steže, dodati ulupanu slatku pavlaku.
2. Ocediti višnje iz kompota. Napraviti preliv od 250 ml soka od višanja, šećera i preliva za tortu (prema uputstvu na kesici). Testo dvaput preseći vodoravno. Donju koru premazati sa šest kašika krema sa amaretom. Staviti 2/3 višanja i preliv za torte, a zatim drugu koru. Premazati je sa šest kašika krema i prekriti trećom korom. Tortu premazati preostalim kremom i hladiti dva sata u frižideru.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net