Sastojci:
Testo
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika hladne vode
3 kašike ulja
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
Prelivanje kore
½ šolje mleka
Krem
100 g čokolade po izboru
250 ml slatke pavlake
½ kašičice ekstrata ruma (po želji)
4 kašike šećera u prahu
Glazura
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
Priprema:
Testo
1. Belanca penasto umutiti uz postepeno dodavanje šećera. U čvrst šne postepeno dodavati (direktno u žice od miksera) hladnu vodu i nastaviti mućenje. Zatim, dodati žumanca jedno po jedno, pa ulje (u mlazu).
2. Sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo i postepeno dodavati u prethodno umućenu smesu i mešati varjačom.
3. Smesu ravnomerno rasporediti u pleh (30×20 cm) obložen papirom za pečenje.
4. Istresti smesu u pleh veličine 30×20 cm u koji smo stavili papir za pečenje.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 25 minuta. Pečeni biskvit izaditi iz rerne i ohladiti.
Krem
1. Od ukupne količine slatke pavlake odvojiti tri kašike, a ostatak umutiti.
2. Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, na slaboj temperaturi (samo da omekša).
3. Uz mućenje slatke pavlake, dodati otopljenu čokoladu, a na kraju dodati rum i izmiksati.
4. Krem treba da bude gust i čvrst.
Finalni postupak
1. Koru preseći na dva dela, ne vodoravno nego po sredini, da se dobiju dve manje kore.
2. Isprskati mlekom i premazati je kremom. Prekriti drugom, mlekom posutom, korom.
3. U malo odvojene slatke pavlake dodati čokoladu i staviti da se zagreva i otopi.
4. Dodati ulje i mešati da se sve sjedini.
5. Vrelom glazurom preliti gotov kolač i ostaviti da se ohladi u frižideru.
6. Hladan kolač iseći na parčad željene veličine i poslužiti.
Jafi savetuje – Ova glazura je fina za sečenje, ne lomi se, a nije ni premekana da ostaje na nožu pri sečenju. Ja sam ovog puta koru presekla po sredini celom dužinom i dobila sam dve kore veličine pleha, zato je kolač niži i sa manje fila. Nama je i tako bio dobar – ima dovoljno fila a kore su mekane i vazdušaste, te je kolač dovoljno kremast.