Sastojci:
Za koru:
– 5 jaja
– 7 kašika šećera
– 500 ml ulja
– 5 kašika kakaoa
– 1 prašak za pecivo
– 7 kašika brašna
Za fil:
– 300 ml slatke pavlake
– 3 štangle čokolade
Za preliv:
– 2 dl vode 200 g šećera
– 2 čašice (za rakiju) ruma
– 1 kolutić limuna
Za dekoraciju:
– 1 šlag
Priprema:
Kora:
1. U dubljoj posudi penasto umutiti jaja sa šećerom.
2. Zatim dodati ulje i lagano promešati.
3. Postepeno dodavati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, te mutiti dok se sve ne sjedini.
4. Pripremljenu smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći na 200°C dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpicu sipati slatku pavlaku da se kuva, ali ne i da provri.
2. Zatim dodati čokoladu, skinuti sa vatre i mešati dok se čokolada ne otopi. Skloniti sa strane.
Preliv:
1. Ušpinovti vodu sa šećerom, a kada se šećer otopi, dodati limun i rum i kuvati još nekoliko minuta. Preliv ostaviti da se ohladi, a zatim ga po želji izmiksati da bude penast.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru preliti ohlađenim slatkim prelivom, a zatim premazati filom.
2. Odložiti u frižider, pa kad se ohladi, dekorisati umućenim šlagom.
Recept Jelene Tapavički iz Novog Sada.
Arhiva: Pošalji recept