Autor pobedničkog recepta za Čokoladni tart sa kikirikijem je Milena Radivojević, koja je i dobitnik kuvara Ukusi Italije. Draga Milena, čestitamo!
Sastojci:
Testo
400 g brašna
125 g margarina
1 jaje
100 g šećera
prstohvat soli
4 kašike hladnog mleka
Krem
100 g čokolade za kuvanje
150 g šećera
350 ml mleka
1 puding od vanile
3 žumanceta
50 g margarina
100 g kikirikija
Priprema:
Testo
1. U brašno staviti kockice hladnog margarina, jaje, so i šećer pa rukama gnječiti dok testo ne postane grubo mrvičasto, pa postepeno dodavati 3 kašike mleka (jednu po jednu) i zamesiti testo koje se ne lepi za prste.
2. Staviti loptu od testa na providnu foliju, zamotati i staviti u frižider na pola sata da se ohladi.
3. Ohlađeno testo razvući preko papira za pečenje na debljinu od 0,5 cm pa prebaciti u kalup položeno suprotno od strane na kojoj je rastanjeno i lagano ukloniti papir.
4. Koru dodatno oblikovati rukama, sa stranica skinuti viškove testa i viljuškom izbockati testo. Višak testa može se premesiti, rastanjiti i iskoristiti za dekoraciju.
5. Peći oko 25 minuta (dok blago ne porumeni) na 180ºC. Pečeno testo izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krem
1. Žumanca umutiti sa šećerom, pudingom i 50 ml mleka.
2. U šerpici prokuvati 300 ml mleka toliko da provri. Kuvano mleko, u tankom mlazu i uz stalno mešanje, presuti u posudu sa umućenim žumancima a potom vratiti sjedinjenu smesu na ringlu i mešati dok se fil ne zgusne.
3. U toplu smesu dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
4. Kuvani krem pokriti providnom folijom (da se ne uhvati korica) i ostaviti da se potpuno ohladi.
5. U hladan fil dodati 50 g omekšalog margarina i sve dobro izmiksati.
Finalni postupak
1. Ohladnjenu koru premazati filom pa posuti krupno mlevenim kikirikijem i dekorisati.