Start Akcije Dobitnici Pobednički recept nagradne igre “Osvojite kuvar Đenara Kontalda”

Pobednički recept nagradne igre “Osvojite kuvar Đenara Kontalda”

Autor pobedničkog recepta za Čokoladni tart sa kikirikijem je Milena Radivojević, koja je i dobitnik kuvara Ukusi Italije. Draga Milena, čestitamo!
  • 80 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
400 g brašna
125 g margarina
1 jaje
100 g šećera
prstohvat soli
4 kašike hladnog mleka
Krem
100 g čokolade za kuvanje
150 g šećera
350 ml mleka
1 puding od vanile
3 žumanceta
50 g margarina
100 g kikirikija

Priprema:

Testo
1. U brašno staviti kockice hladnog margarina, jaje, so i šećer pa rukama gnječiti dok testo ne postane grubo mrvičasto, pa postepeno dodavati 3 kašike mleka (jednu po jednu) i zamesiti testo koje se ne lepi za prste.
2. Staviti loptu od testa na providnu foliju, zamotati i staviti u frižider na pola sata da se ohladi.
3. Ohlađeno testo razvući preko papira za pečenje na debljinu od 0,5 cm pa prebaciti u kalup položeno suprotno od strane na kojoj je rastanjeno i lagano ukloniti papir.
4. Koru dodatno oblikovati rukama, sa stranica skinuti viškove testa i viljuškom izbockati testo. Višak testa može se premesiti, rastanjiti i iskoristiti za dekoraciju.
5. Peći oko 25 minuta (dok blago ne porumeni) na 180ºC. Pečeno testo izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krem
1. Žumanca umutiti sa šećerom, pudingom i 50 ml mleka.
2. U šerpici prokuvati 300 ml mleka toliko da provri. Kuvano mleko, u tankom mlazu i uz stalno mešanje, presuti u posudu sa umućenim žumancima a potom vratiti sjedinjenu smesu na ringlu i mešati dok se fil ne zgusne.
3. U toplu smesu dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
4. Kuvani krem pokriti providnom folijom (da se ne uhvati korica) i ostaviti da se potpuno ohladi.
5. U hladan fil dodati 50 g omekšalog margarina i sve dobro izmiksati.
Finalni postupak
1. Ohladnjenu koru premazati filom pa posuti krupno mlevenim kikirikijem i dekorisati.

Pripremu ovog deserta u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani…