Sastojci:
½ kg bundeve
150 g sočiva
1 koren celera
2 veće šargarepe
2 struka praziluka
2 čena belog luka
so, biber
timijan, suvi začin
ulje
± 2 l vode
Priprema:
1. Bundevu i celer očisti i iseći na kocke. Sočivo isprati pa potopiti u vodu. Šargarepu oguliti i iseckati na kolutove, kao i praziluk. Beli luk sitno iseckati.
2. U šerpu usuti ulje da prekrije dno i zagrejati pa dodati bundevu, šargarepu i celer pa dinstati na umerenoj temperaturi dok ne omekša, uz dodavanje vode.
3. Dodati seckan crni i beli luk, promešati i nastaviti dinstanje dok luk ne omekša.
4. Sipati preostalu vodu, dodati začin, promešati i ostaviti da se kuva na umerenoj temperaturi 10-ak minuta.
5. Dodati oceđeno sočivo i kuvati dok sočivo ne omekša.
6. Štapnim mikserom usitniti kuvano povrće, po potrebi začiniti i promešati.
7. Poslužiti toplo, dekorisano krutonima i peršunovim listom.