SECKAJTE LUK BEZ SUZA
Nekoliko jednostavnih trikova mogu vam olakšati seckanje luka i otkloniti neželjene posledice
Hlađenje
Pre seckanja, oljuštenu glavicu luka držati pola sata u frižideru ili 15 minuta u zamrzivaču, a može se potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 5 minuta a zatim iseckati.
Zaposlite usta
Mnoge domaćice tvrde da ne puštaju suzu ako, dok seku luk, dišu isključivo na usta. Može pomoći i žvakanje tokom seckanja, ali i ukoliko napunite usta vodom i držite je tako dok obrađujete luk.
Neobični trikovi
Postavite ventilator da duva pola metra od daske za seckanje – pomoći će vam da “oduvate” isparenja. Neki tvrde da ne plaču ukoliko režu luk pored nekih kuhinjskih isparenja. “Napad” suza možete ublažiti i ako dasku za sečenje blago natopite sirćetom.
Brzo seckanje
Brzo seckanje oštrim nožem manje gnječi luk i smanjuje ispuštanje iritirajućih supstanci.