Sastojci:
– 1 kockica svežeg kvasca
– 250 ml mleka
– 250 ml ulja
– 2 jajeta
– 50 g kakaoa
– oko 1 kg brašna
Za sirup:
– 1 kg šećera
– 1 limun
– oko 5 dl vode (da prekrije šećer)
ISPROBAJTE I… Mostarske štangle
Priprema:
1. U mlakom mleku razmrviti kvasac sa kašikom brašna i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa jajima i uljem. Na kraju dodati nadošli kvasac. Postepeno dodavati preostalo brašno sve dok se ne umesi glatko, masno testo. Prekriti testo krpom i ostaviti ga da nadođe.
3. Nadošlo testo podeliti na dva dela, pa u jedan dodati kakao i dobro umesiti dok se kakao ne sjedini.
4. Od tamnog i svetlog testa praviti kuglice malo veće od oraha i stavljati sa strane na poslužavnik.
5. Od svetlih kuglica formirati valjak. Kuglicu od tamnog testa rastanjiti na sitnoj strani rende, na nju staviti valjak od svetlog testa i uvijati ježiće.
6. Ježiće slagati u pleh obložen pekpapirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 15-20 min. Gotove ježiće ostaviti da se ohlade.
7. Ušpinovati šećer sa vodom i dodati limun isečen na kolutove. Mešati dok se ne dobije sirup, a potom preliti ohlađene ježiće.
8. Ježiće okretati u sirupu da ga ravnomerno upiju, a potom poslužiti.
Recept Smilje Jocić iz Niša.
Arhiva: Torte i kolači
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net