Naučite kako da uz razna predjela ili glavna jela izaberete pravo vino koje će prijati vašim gostima i poboljšati ukus specijalitetima…
Velika je predrasuda da je neka posebna nauka izabrati odgovarajuće vino uz dato jelo. Predstavljamo par praktičnih saveta kako da poslužite ovo piće uz razne specijalitete:
– Uz predjela, pihtije i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino koje je suvo, polusuvo ili lagano slatko
– Jela na bazi ribe takođe dobro idu uz suva bela vina i suvi (brut i extra brut) penušavac
– Suhomesnati proizvodi poslužuju se uz suvi roze, ali ni belo suvo nije loš izbor
– Čorbe, testenina, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crvena vina
– Pržena riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka, odlično se slažu s belim suvim vinima, dok ribe pečene na roštilju, te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crvena vina, suvi beli penušavac ili bela aromatična vina
– Uz jaja pripravljena na različite načine ili poslužena sa suhomesnatim proizvodima i sirom, najbolje je izneti na sto belo suvo ili ružičasto vino
– Žabe, puževi i jegulje, ako vas zanimaju egzotični specijaliteti, zahtevaju belo vino
– Kada je reč o mesu, belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa mladim crvenim suvim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara robusna crvena vina
– Velike razlike u izboru vina nude kombinacije sira s testeninama. Sirevi s mekanom testeninom najbolje idu uz roze i crveno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom, ribani ili uzavreli, najčešće poslužuju u kombinaciji s crvenim starim robusnim vinom.
– Dezerti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, belo slatko, penušavac i likerski roze najprirodniji su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet, te likersko crveno staro slatko vino.
– Poslastice poput kolača i sladoleda idu savršeno u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim penušavcima i aromatičnim slatkim vinima, dok suve poslastice, one bez čokolade, dobro podnose penušavce starijeg godišta, bela slatka i poluslatka vina, te šeri, porto ili prošek.
Izvor: Lisa
Foto: Freedigitalphotos.net/marin