Najnovije istraživanje u kome je učestvovalo 240 ispitanika pokazalo je da crvena boja tanjira utiče na smanjenje apetita, piše u časopisu “Apetit” (Appetite). Ispitanicima su grickalice i čokolada su bili servirani u crvenim, belim i plavim tanjirima, a na kraju testa se ispostavilo da su najmanje pojeli oni koji su jeli iz crvenih tanjira, piše portal Magazin. Iako su ranija istraživanja ukazivala na to da je ključan kontrast između boje posude i hrane u njoj, jer to pomaže da osoba bude svesnija količine hrane, ovo istraživanje je otkrilo da važnu ulogu ima veći kontrast boja čokolade na belom nego na crvenom tanjiru. Istraživači, takođe, ukazuju da je moguće da se crvena boja povezuje sa zaustavljanjem i oprezom, poput saobraćajnih znakova i crvenog svetla na semaforu što nas podsvesno podstiče da manje jedemo. Međutim, istraživaci su upozorili da u posmatranju rezultata istraživanja treba voditi računa da učesnici istraživanja nisu bili upozoreni koja je namera istraživanja, što znači da je efekat crvenog tanjira bio potpuno nesvesnog karaktera. Drugim rečima, istraživači nisu potpuno sigurni da će se isti efekat ponoviti kada sami sebi budete svesno serivirali hranu u crvenom tanjiru.
Izvor: Tanjug
Foto:jennifer donley. / Flickr.com