Azijski začin kurkuma ne aromatizuje samo jela već, zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima, pozitivno deluje na ljudski organizam i može da spreči pojavu raznih oboljenja, ali i da pomogne pri njihovom lečenju.
Kurkuma je zlatno žuti začin koji je sastavni deo indijske kuhinje i glavni sastojak karija, a nalazi se i u senfu. Pogledajte u nastavku zašto je kurkuma “kraljica začina” i zašto bi trebalo redovno da je koristite u vašoj kuhinji.
1. Čuva srce
Rezultati nekoliko studija pokazali su da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i štiti celokupan kardiovaskularni sistem. Ekstrakt kurkume, naime, može da smanji rizik za čak 65 posto od srčanog udara kao postoperativne komplikacije kod osoba koje su podvrgnute ugradnji srčanih premosnica pokazalo je jedno tajlandsko istraživanje.
Šta još leči kurkuma pogledajte OVDE