Endivija i kelj – jače kosti
Kelj je pravi kralj kalcijuma. Ovo povrće sadrži čak tri puta više kalcijuma nego spanać. Naučnici tvrde da će organizma apsorbovati više kalcijuma iz kelja ako ga jedete u kombinaciji s endivijom. Zbog čega? Ovo povrće je bogat izvor inulina, ugljenog hidrata koji povećava apsorpciju kalcijuma u crevima.
Avokado i zelena salata – lepši ten
Vaše telo će apsorbovati više karotenoida, pigmenta koji štiti kožu, ako u salatu dodate i avokado. Karotenoidi smanjuju oštećenja na koži uzrokovana dejstvom sunčevih zraka.
Jogurt i mekinje – bolje varenje
Ova kombinacija s jogurtom popravlja imunitet prvenstveno zbog dobrih bakterija kojima obiluje jogurt. Važno je da izaberete jogurt na kome je označeno da sadrži aktivne kulture. Pomešajte šolju jogurta i 3/4 šolje mekinja i uživajte u zdravom obroku.
Kajsije i bademi – zdravi krvni sudovi
Ovaj moćni par pomaže u prevenciji oksidacije lošeg holesterola, procesa do kog dolazi pri susretu lošeg holesterola i slobodnih radikala. Oksidirani loš holesterol je štetan jer stvara naslage u arterijama. Fitohemikalije u bademima u kombinaciji s antioksidansima vitaminima E i C iz kajsija smanjuju oksidaciju lošeg holesterola.
Jogurt i borovnice – jače telo
Ovo je idealna kombinacija nakon fizičkog napora. Borovnice sadrže materije koje utiču pozitivno na moždane funkcije, dok je jogurt odličan izvor proteina koji popravljaju eventualna oštećenja koja nastaju u mišićima tokom vežbanja.
Ugljeni hidrati koji se nalaze u jogurtu i borovnicama mišiće snabdevaju glikogenom, koji se pretvara u energiju (nedostatak glikogena u organizmu izaziva umor).
Ekstra devičansko maslinovo ulje i paradajz – štiti od bolesti
Paradajz sadrži sva četiri najvažnija karotenoida ako i tri moćna antioksidansa koji štite od raka i srčanih oboljenja. Ove sastojke ćete lakše apsorbovati ako paradajz jedete u kombinaciji s maslinovim uljem koje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama.
Ovsena kaša i jagode – za zdravije srce
Ovsena kaša sadrži značajne fitohemikalije koje sprečavaju upale. Njihov lekoviti uticaj je pojačan ako se uzima i hrana bogata vitaminom C koji smanjuje negativan uticaj lošeg holesterola i pomaže u prevenciji naslaga u arterijama.
Crni i beli luk – zaštita celog organizma
Ovo aromatično povrće sadrži veliku količinu organosulfurnih jedinjenja, hemikalija koje pozitivno utiču na zdravlje srca, održavaju gipkost arterija i sprečavaju taloženje naslaga u njima. Neki od lekovitih sastojaka u crnom i belom luku tema su naučnih istraživanja zbog sposobnosti da eliminišu kancerogene supstance iz organizma.