Sastojci:
Ćufte
450-500 g svežeg lososa
(bez kostiju i kože)
1 manji crni luk
1 čen belog luka
1 kašičica senfa (oko 10 g)
3-4 kašike sitne prezle ili
sitno mlevenih badema (oko 30 g)
1 ravna kašičica soli
biber po ukusu
ulje za prženje
Mlečni sos
150 g milerama ili
150 g kisele pavlake
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika soka od limuna
so, biber
začinsko bilje
(vlašac, mirođija, peršun)
Priprema:
Ćufte
1. Komade lososa, iseckan crni i beli luk, senf, so, biber i prezle (ili bademovo brašno) samleti u multipraktiku ili drugom pogodnom uređatju, toliko da se sastojci potpuno usitne i povežu u homogenu masu.
2. Smesu zahvatati kašikom, pa vlažnim dlanovima oblikovati ćufte. Odložiti na tacnu obloženu najlon folijom. Pripremljene ćufte prekriti folijom i ostaviti u frižideru oko pola sata, da očvrsnu (ovo nije neophodan korak pripreme).
3. U teflonski ili drugi neprijanjajući tigan dodati kašiku ulja i pržiti ćuftice, na srednje jakoj vatri oko 4-5 minuta po strani (u dve ture).
Mlečni sos
1. Mileram ili punomasnu kiselu pavlaku pomešati sa maslinovim uljem, limunovim sokom i začiniti po ukusu.
2. Dodati sitno seckano začinsko bilje i sjediniti sastojke.
Finalni postupak
1. Ćuftice poslužiti tople ili hladne u sendvičima, uz dodatak sosa.