Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa
2 parčeta bajatog hleba
200 ml mleka
50 g kačkavalja
50 g slanine
3 kašike prezli
½ veze peršuna
1 jaje
3 kašike ulja
mešavina začina, biber
Bešamel sos
100 g putera
2 kašike brašna
½ l mleka
100 g gorgonzola sira
(buđavi sir)
so, biber
Posipanje
150 g dimljenog sira
Priprema:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, slaninu iseći na kocke, a peršun što sitnije iseckati. Bajati hleb natopiti mlekom, dobro ga ocediti i ručno izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno meso, izmrvljeni hleb, jaje, prezle, slaninu, kačkavalj i peršun. Dodati začine po ukusu i dobro ručno izmesiti.
3. Od pripremljenog mesnog fila nauljenim rukama oblikovati ćuftice.
4. U veću šerpu sipati vodu, dodati nekoliko kapi ulja i kuvati dok ne proključa. Zatim spuštati ćufte i kuvati ih 10 minuta. Potom ih francuskom kašikom vaditi iz šerpe, da se ocede od suvišne tečnosti.
5. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
6. U pripremljen bešamel sos dodati buđavi sir i začine po ukusu i mešati dok se ne otopi.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti, poslagati u nju ćuftice, preliti pripremljenim sosom i posuti rendanim dimljenim sirom. Staviti u zagrejanu rerenu na 200ºC da se zapeče.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net