Sastojci:
500 g mlevenog mesa
400 g belog krompira
1 jaje
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
4 kašike prezli
60 g putera
2 kašike brašna
500 ml mleka
200 ml neutralne pavlake
200 g kačkavalja
2 ml ulja
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Crni i beli luk očistiti i što sitnije iseckati.
2. Krompir oguliti i izrendati na krupno rende.
3. Sjediniti mleveno meso, krompir, jaje, crni i beli luk, prezle i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmešati.
Pljeskavice na oko
4. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati ćuftice. Potom ih propržiti na vrelom ulju da porumene.
5. Posebno otopiti puter i na njemu propržiti brašno. Dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Na kraju dodati neutralnu pavlaku, kačkavalj i začine po ukusu i promešati.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti pa u nju poslagati pržene ćuftice i preliti ih pripremljenim sosom. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC.