OVDE možete pročitati neke od zanimljivosti o kolaču!
Sastojci:
Biskvit
2 jaja
250 g šećera
50 g margarina
300 g oštrog brašna
200 ml mleka
1 kesica praška za pecivo
Krema
200 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka
250 g šećera
Još
200 g kokosovog brašna
Priprema:
Biskvit
1. Penasto umutiti margarin, dodati jaja i sve fino umutiti uz postepeno dodavanje šećera.
2. U to dodati mleko, brašno i prašak za pecivo pa sve dobro sjediniti kako bi se dobila homogena smesa.
3. U prethodno nauljen i brašnom posut pleh (18×32 cm) usuti smesu, ravnomerno je rasporediti i 2-3 puta s male visine baciti pleh kako bi masa ravnomerno narastala u toku pečenja.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 180º C dok ivice biskvita ne počnu da se odvajaju od pleha.
5. Pečeni biskvit iseći na kockice željene veličine.
Krema
1. Na pari rastopiti margarin i čokoladu uz redovno mešanje.
2. Dodati šećer i mleko pa kuvati na pari dok se kristali šećera ne istope.
3. Kuvati uz redovno mešanje dok ne počne da lagano vri.
Finalni postupak
1. Isečen biskvit umakati u toplu kremu i odmah valjati u kokos.
2. Kolače ređati na tacnu i ostaviti da se malo prosuše pre služenja, najbolje preko noći.
Savet: Najpraktičnije je biskvit viljuškom umakati u čokoladni fil a zatim spuštati u tanjirić sa kokosovim brašnom i kašikom posipati kokos preko kolača.