Za 1 osobu priprema: 30 min.
Mrsno jelo
Pečenje: 35 min.
Sastojci:
– 250 g gotovih mlinaca
– 300 g ćurećeg belog mesa
– 4 dl pileće supe
– 250 g rolovanog sira
– 1 kašika putera
– 1 kašika brašna
– 3 dl mleka
– muskatni oraščić
– mešavina začina
– biber
– so
– ulje
Priprema:
1. U šerpu sipati vodu, posoliti i kuvati dok ne proključa. Spustiti mlince i kuvati ih 1-2 min. Potom ih procediti od suvišne tečnosti.
2. Ćureće belo meso istanjiti tučkom i začiniti po ukusu. Zatim ih propržiti na malo ulja da porumene s obe strane. Zaliti s malo supe i zapeći u seoskoj pećnici na drva.
3. Posebno pripremiti bešamel: rastopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprekidno mešajući dok se ne dobije sos srednje gustine. Pred kraj kuvanja dodati muskatni oraščić i začine po ukusu.
4. Zemljanu činiju nauljiti i u nju preručiti kuvane mlince. Prekriti ih ćurećim belim mesom, preko njega poslagati kolutove rolovanog sira i preliti bešamel sosom.
5. Zapeći u rerni seoske peći na drva.
Specijalitet restorana “Salaš 137”. na Čeneju.
Arhiva: Bakina kujna