Cveće nije samo ukras i lep znak pažnje. Korišćenje latica cveća u ishrani je tradicija duga hiljadama godina. Na Bliskom istoku i Persiji su se u mnogim jelima koristile latice narandžinog i ružinog cveta.
Kod nas je cveće u kulinarstvu još uvek novitet, ali ovaj trend počinje polako da dolazi i kod nas pa ga sve više možemo naći u nekim salatama. Pre nego što počnete da eksperimentišete sa laticama cveća, morate znati da nije svo cveće jestivo. Idite na sigurno i probajte ono koje se u kulinarstvu koristi već dugo.
Dragoljub je veoma lep i ukusan cvet. Njegovi listovi su puni vitamin C i jačaju imunitet. Cvetovi su blagog ukusa i sjajno se slažu sa kozjim sirom ili u salatama.
Borač ili krastavac biljka, ima divne plave cvetove i veoma je dekorativn, ali i ukusna. Uglavnom se koristi kao začin za salatu, a ukusa je slinočog krastavcu. Slaže se i uz supe i soseve. Olakšava simptome prehlade.
Ljubičica, je divnog ukusa, možete da je koristite u salatama.
Latice karanfila su bile deo sastojka poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji se recept držao u tajnosti.
Sok od ružinih latica i ružina vodica i kod nas su uobičajeni, a maslačak kao namirnica spominjao se još u Starom zavetu.
Cveće pozitivno deluje na raspoloženje, retko kome buket cveće neće izmamiz+ti makar mali osmeh, međutim mnogi koji se bave alternativnom medicinom tvrde da cveće ima i lekovite osobine. Cvet ruže pomaže radu jetre i creva, neven ublažava menstrualne bolove, potočarka ima antivirusne i antibakterijske osobine dok valerijana ima umirujuće. Pre upotrebe cveća u ishrani, latice dobro isperite i potopite na par minuta u slanoj hladnoj vodi. Kako god odlučite koristiti latice cveća, radite to s pažnjom.
Tekst: lifepressmagazin.com