Start Predjela Cvet pica

Cvet pica

cvet
Priprema:
1. U 1 dl mlakog mleka izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i brašna te ga ostaviti da nadođe.
2. U posudi sjediniti polovinu brašna sa nadošlim kvascem pa dodati ulje, sirće, preostalo mleko, kašičicu griza i soli po ukusu.
3. Potom postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne umesi glatko testo koje se odvaja od prstiju. Ostaviti ga da nadođe.
4. Nadošlo testo podeliti na dva dela te svaku polovinu rastanjiti oklagijom i oblikovati krug prečnika tepsije.
5. U sredinu tepsije staviti keramičku šolju srednje veličine okrenutu naopako pa preko dna i šolje naneti testo.
6. Testo premazati kečapom i rasporediti po njemu polovinu rendane salame, seckanih šampinjona i rendanog kačkavalja. Posuti origanom.
7. Zatim gornji deo testa, koji prekriva šolju, unakrsno zaseći da bi se rascvetao, a krajeve presaviti preko fila i šolju izvaditi.
8. Presavijene krajeve testa premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
9. Od preostalog materijala na isti način oblikovati još jednu cvet picu.
10. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni.

Recept Ivane Pešić iz Prokuplja
Recept Ivane Pešić iz Prokuplja