Sastojci:
Za testo:
– 450 g brašna
– 100 g margarina
– 1 dl mleka
– 15 g kvasca
– 3 kašike šećera
– 1 jaje
– 2 belanceta
Za fil:
– 100 g mlevenih oraha
– 150 g šećera
– 2 vanil-šećera
– 1 dl mleka
Za premazivanje:
– 2 žumanceta
Priprema:
Fil:
1. Pomešati mlevene orahe sa šećerom i vanil-šećerom, te preliti sa 1 dl vrelog mleka.
2. Lepo izmešati i ostaviti da se fil ohladi.
Testo:
1. Razmrviti kvasac u 50 ml mlakog mleka sa po kašikom šećera i brašna i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati brašno sa omekšalim margarinom, a zatim dodati preostali šećer, mleko, jaje, belanca i na kraju nadošli kvasac.
3. Umesiti glatko testo i podeliti ga na 8 jufki.
Finalni postupak:
1. Svaku jufku rastanjiti oklagijom, premazati je filom i uviti u rolat.
2. Rolat uviti u spiralu i svaki sa strane zaseći nožem na nekoliko mesta da se dobije oblik cveta.
3. Cvetiće ređati u pleh obložen pek-papirom i premazati ih umućenim žumancetom.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Recept Elvire Kiš iz Subotice.
Arhiva: Torte i kolači