Već godinama stručnjaci upozoravaju da je kožica najnezdraviji deo piletine, ali najnovija istraživanja tvrde suprotno.
Kardiolozi i nutricionisti već duže vreme govore o štetnom uticaju kožice i masnih delova piletine. Međutim, vreme je da počnete bez griže savesti da uživate i u ovim slasnim delovima pileta.
Zbog čega? Većina masnoće koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca. Sudeći prema rezultatima studije sprovedene u Školi javnog zdravlja na Univerziteta Harvard, nezasićene masnoće mogu doprineti smanjenju krvnog pritiska i holesterola.
Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi.
Ipak, pileću kožicu treba jesti u umerenoj količini. Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.
Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umerenim količinama.