Morska so važi za namirnicu s nižim sadržajem natrijuma. Međutim količina varira u zavisnosti od proizvođača, mesta gde se prikuplja i načina prerade, pa obavezno pogledajte tabelu s nutritivnim vrednostima na ambalaži.
Za razliku od kuhinjske soli, koja sadrži samo natrijum-hlorid, morska so u sebi ima preko 80 minerala i drugih elemenata koji su veoma važni za funkcionisanje organizma.
Dobro je poznato da slobodni radikali oštećuju ćelije i podstiču razvoj kancera, a da li ste znali da ih morska so neutralizuje? Zbog svih pozitivnih dejstava na organizam, kuhinjska morska so uvek je preporuka Hrono centra dr Gifing. Premali unos soli utiče na funkciju štitne žlezde, i zbog toga se osobama koje imaju hipotireoidizam posebno savetuje upotreba kuhinjske morske soli.
Premali unos soli može biti problem i sportistima, jer se veliki deo natrijuma izbacuje iz organizma pojačanim znojenjem i fizičkim aktivnostima. Stoga, sportistima nakon treninga savetujemo uzimanje nekih napitaka koji u sebi sadrže morsku so, poručuju nutricionisti Hrono centra dr Gifing.
Ukoliko ipak volite malo slaniju hranu, probajte umesto obične soli da hranu zasolite kalijumovom solju, koja blagotvorno deluje na srce i krvni pritisak.