Najpoznatija i najčešće korišćena vrsta pečuraka su definitivno šampinjoni. Uzgajaju se širom sveta i dostupni su tokom cele godine. Možete ih kupovati sveže, marinirane ili smrznute. Imaju veoma visoku hranljivu vrednost.
– Šampinjoni se lako vare, a u sebi sadrže veliki količinu proteina.
– Ove pečurke podižu imunitet, a često se koriste kao zamena za meso, jer stvaraju sitost.
– Imaju veliki broj minerala i vitamina, smanjuju holesterol.
– Odlične su za dijetu, jer imaju veoma malo kalorija.
– Mnoga istraživanja su pokazala da se odlično bore protiv kancerogenih oboljenja.
– Šampinjone nemojte mnogo prati, jer u sebi već imaju dovoljno vode. Obrišite ih mokrom krpom, a možete ih i oljuštiti.
– Sveže ubrane mogu se čuvati u frižideru oko 5 dana, pa uvek na pakovanju ili kod prodavca proverite rok trajanja.
– Marinirane mogu da se čuvaju i do dve godine, pa su odlične ako želite da imate već spremljene pečurke, koje ćete, recimo, staviti na picu.
– Izdinstajte pečurke i posolite, pa ih možete zamrznuti i tako čuvati do šest meseci.
– Koristite ih kao dodatak jelu, ali i kao glavno jelo. Od njih možete praviti varivo, salate ili ih puniti.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net