Gotovo da nema domaćinstva bez aluminijumske folije, koja se koristi u razne svrhe – od pripremanja do odlaganja hrane. Ipak, postavlja se pitanje: koliko je zaista zdrava alu-folija i da li se tokom kuvanja oslobađa aluminijum? Da li je zdravije koristiti pergament papir?
Činjenica je da prosečna osoba ishranom unosi u organizam između 7 do 9 mg aluminijuma dnevno. Ove količine nisu štetne za zdravlje, ali stručnjaci iz centra za toksikologiju u Americi sugerišu da konzumiranje veće količine ovog metala može izazvati oštećenje nervnog sistema i mozga, te bolesti kostiju.
Tokom spremanja hrane u alu-foliji veća je izloženost ovom metalu nego što je prosek. Rezultati istraživanja objavljeni u magazinu International Journal of Electrochemical Science pokazali su da ne postoji način da stvorite zaštitini sloj od štetnog uticaja aluminijuma i da pri svakoj pripremi hrane folija propušta količinu ovog metala preko dozvoljenih granica.
Stoga je bolje krostiti pergament, a ne masni pek-papir, jer podnosi visoke temperature i zdraviji je od alu-folije.