Lekoviti napici od koštunjavog voća i žitarica obiluju hranljivim sastojcima, a odlični su i za pripremu zdravih i ukusnih jela. Ovseno mleko, bademovo i kokosovo mleko su pored mleka od spelte najzastupljenija mleka u tzv. ishrani bez laktoze.
Bademovo mleko je mnogo hranljivije a lakše za varenje od kravljeg mleka. Bogato je gvožđem i vitaminom E. Ovaj napitak odličan je u borbi protiv malokrvnosti i sadrži flavonoide, koji mu daju snažno antioksidativno dejstvo.
Sastojci:
blender
60 g sirovog badema
600 ml hladne vode
gaza
Priprema:
Badem potopiti u vodu preko noći. Sutadan vodu prosuti a badem preliti novom vodom, najbolje filtriranom. Samleti u blenderu i procediti kroz gazu ili cediljku. Mleko sipati u staklenu posudu i zatvoriti. Čuvati u frižideru do tri dana.
Oceđen samleveni badem se može iskoristiti kao odlična maska za lice, uz dodatak pavlake i meda. Potrebno je da na prethodno očišćeno lice nanesete sloj samlevenog badema i ostavite da koža upije 15-ak minuta. Zatim, isprati hladnom vodom i lice obrisati mekim frotirom.
Više o kokosovom mleku i njegovoj pripremi na narednoj strani…