Sve što znamo o zasićenim mastima može se ispostaviti kao jedna velika neistina…
Priča o štetnosti zasićenih masti započela je još u 50-im godinama prošlog veka i od tad većina ljudi veruje da su one štetne i da ih treba izbegavati.
Opšte je poznato to da zasićene masti nisu zdrave i da uzrokuju čitav niz zdravstvenih problema, ponajviše one sa srcem i krvnim pritiskom. Već 50 godina ljudi veruju u to, ali u poslednje vreme pojavljuju se informacije koje ovo verovanje itekako dovode u pitanje. Jesu li zasićene masti uistinu toliko štetne i treba li ih zaista izbegavati u širokom luku?
Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, dala je istraživačka novinarka Nina Teiholc u svojoj knjizi ‘The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat, and Cheese Belong in a Healthy Diet’. Njenu knjigu mnogi smatraju hrabrom jer danas i nije baš pametno govoriti protiv raširenog verovanja o štetnosti zasićenih masti. To je verojatno i razlog zašto mnogi ne žele govoriti ništa o tome, a o čemu piše i sama Nina Teiholc.
Kako navodi, mnogi su stručnjaci razmišljali o tome da ‘raskrinkaju’ ovo verovanje, ali su u konačnici odustali jer nisu hteli da narušavaju sebi ugled i jer bi to bilo profesionalno samoubistvo. Ipak, jedan se stručnjak odlučio na taj korak nakon što je godinama razmišljao o njemu. Reč je o poznatom nutricionisti Rolandu M. Krausu.
On je naime analizirao brojna istraživanja i dobijene rezultate i upoređivao ih sa naučnom literaturom. Rezultat njegovog rada objavljen je 2010, a u svojem izveštaju tvrdi da nema dokaza da zasićene masti izazivaju bolesti srca. Nekoliko meseci kasnije to je utvrdila i skup naučnika sa Kembridža i Harvarda.
Izvor: Prva
Foto: Flickr