Start Deserti Torte Da se raspametite: Recepti za 10 najukusnijih kremastih torti

Da se raspametite: Recepti za 10 najukusnijih kremastih torti

Torta sa orasima

DH
DH

Sastojci:
za kore
– 12 belanaca
– 16 kašika šećera
– 16 kašika mlevenih oraha
– 8 kašika čokolade u prahu
– 4 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
– 100 g čokolade
za fil
– 12 žumanaca
– 5 dl mleka
– 12 kašika šećera
– 6 kašika gustina
– 250 g margarina
– 100 g šećera u prahu
– 12 kašika mlevenih oraha
– 200 ml slatke pavlake
– 150 g mlevenog keksa

Priprema
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje sve dok se ne dobije čvrst šam.
2. Potom dodati mlevene orahe, čokoladu u prahu, brašno i prašak za pecivo, pa polako promešati.
3. U okruglom kalupu prečnika 25 cm od pripremljene smese na 200ºC ispeći tri kore.
4. Pečene kore premazati otopljenom čokoladom.
Fil:
1. Umutiti žumanca, mleko, šećer i gustin, pa kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Potom dodati mlevene orahe i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom, te izmiksati.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, sjediniti sa mlevenim keksom i promešati.
Finalni postupak:
Tortu filovati na sledeći način: kora – 1/2 fila od oraha – 1/2 fila od keksa – kora, 1/2 fila od oraha – 1/2 fila od keksa – kora. Dekorisati po želji.