Start Deserti Torte Da se raspametite: Recepti za 10 najukusnijih kremastih torti

Da se raspametite: Recepti za 10 najukusnijih kremastih torti

Čokoladna torta s kajsijama

DH
DH

Sastojci:
za kore
– 12 belanaca
– 450 g šećera
– 300 g mlevenih oraha
– 6 štangli čokolade
– 3 kašike mlevenog keksa
– 1/2 kašičice soli
za fil
– 12 žumanaca
– 18 kašika šećera u prahu
– 200 g čokolade
– 250 g putera
ostali sastojci
– 4 dl slatke pavlake
– 1 kg kajsija iz kompota

Priprema
Kore:
1. Umutiti 4 belanceta sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 150 g šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. Posebno sjediniti 2 štangle rendane čokolade, 100 g mlevenih oraha i kašiku mlevenog keksa pa dodati u šam od belanaca i polako promešati varjačom.
3. Okrugao pleh prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. Penasto umutiti žumanca sa šećerom pa skuvati na pari uz neprestano mešanje. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. Posebno umutiti puter i sjediniti sa ohlađenim filom od čokolade.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, kajsije ocediti i iseći na kockice.
2. Tortu filovati na sledeći način: prvu koru premazati 1/3 čokoladnog fila, rasporediti po njemu 1/3 seckanih kajsija i premazati ih 1/3 šlaga od slatke pavlake. Isti postupak filovanja ponoviti još dva puta. Dekorisati po želji.