Start Deserti Torte Da se raspametite: Recepti za 10 najukusnijih kremastih torti

Da se raspametite: Recepti za 10 najukusnijih kremastih torti

Torta arabika

DH
DH

Sastojci:
za koru
– 125 g putera
– 200 g šećera
– prstohvat soli
– 1/2 kašičice cimeta
– 1 kašičica rendane kore limuna
– 6 jaja
– 100 g čokolade
– 200 g brašna
za fil
– 6 dl mleka
– 2 pudinga od čokolade
– 2 kašike nes kafe
– 150 g šećera
– 250 g putera
za glazuru
– 150 g čokolade
– 75 g putera

Priprema
Kora:
1. Umutiti puter sa 100 g šećera, a zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje mikserom.
2. Dodati otopljenu čokoladu, brašno, cimet, rendanu koru limuna i dobro umutiti.
3. Posebno umutiti belanaca sa preostalim šećerom, dodati u smesu od žumanaca i polako promešati varjačom.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i presuti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 60 min.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je poprečno preseći na četiri dela.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko i puding od čokolade pa sipati u ključalo mleko. Kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati nes kafu.
3. U ohlađeni puding dodati omekšali puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Kore ravnomerno premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Čokoladu rastopiti sa puterom i preliti preko torte.