Ferero torta
Sastojci:
za kore
– 4 jajeta
– 100 g putera
– 100 g šećera u prahu
– 130 g čokolade
– 1 kašika kakaoa
– 1 vanil-šećer
– 70 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 70 ml slatke pavlake
– 130 ml mleka
za fil
– 400 g tamnog eurokrema
– 400 g krem sira
– 250 g prženih mlevenih lešnika
– 150 g mlevenih napolitanki
za dekoraciju
– 150 g čokolade
– 75 g putera
Priprema
Kore:
1. Penasto umutiti šećer i puter, a zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje.
2. Potom dodati rastopljenu i ohlađenu čokoladu, kakao i vanil-šećer te umutiti mikserom. Sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo i dobro izmešati.
3. Zatim dodati slatku pavlaku i mleko pa promešati varjačom.
4. Na kraju sjediniti sneg od belanaca te sve zajedno polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa.
5. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C oko 35 min. Koru poprečno preseći.
Fil:
Sjediniti krem sir, tamni eurokrem, mlevene lešnike i napolitanke.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila, preklopiti drugom korom pa je premazati ostatkom fila.
2. Čokoladu rastopiti sa puterom pa preliti preko torte.