Start Deserti Dekorativni rolat sa jagodama – poslastica koju morate isprobati

Dekorativni rolat sa jagodama – poslastica koju morate isprobati

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana
  • 70 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Biskvit
(Bela smesa)
1 belance
30 g šećera
40 g brašna
20 g putera
(Tamna smesa)
4 jajeta
100 g šećera
50 g brašna
50 g gustina
2 kašike čokolade u prahu
Fil
4 žumanceta
100 ml mleka
150 g šećera u prahu
125 g putera
100 g bele čokolade
150 g jagoda

Priprema:

Bela smesa
1. Umutiti belance, šećer, brašno i puter da bi se dobila ujednačena smesa.
2. Pravougaonu tacnu prekriti papirom za pečenje. Smesu za šare sipati u poslastičarski džak, pa pomoću njega na ¾  papira za pečenje oblikovati tufne od fila na podjednakoj udaljenosti. Ostaviti u zamrzivaču da se stegne.
Tamna smesa
1. Belanca odvojiti od žumanaca i sa 25 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom. Sjediniti fil od žumanaca sa šamom od belanaca, dodati gustin, brašno i čokoladu u prahu, te polako promešati varjačom.
3. Papir sa zamrznutim tufnama izvaditi i staviti u tepsiju pa preko njega sipati fil za koru i ravnomerno rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC 12-15 min.
Fil
1. U posudi za kuvanje na pari sjediniti žumanca, šećer u prahu i mleko. Zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.

Voćni kolač sa piškotama

2. U ohlađeni fil dodati omekšali puter i izmiksati.
Finalni postupak
1. Koru premazati filom i po njoj rasporediti seckane jagode.
2. Pažljivo urolati počevši od dela koji nije dekorisan tufnama i smotati do kraja kako bi kod gotovog rolata tufne bile na površini.
3. Ostaviti u frižideru da se stegne.