Start Preporučujemo Deserti sa sezonskim voćem: 4 poslastice s kasijama

Deserti sa sezonskim voćem: 4 poslastice s kasijama

Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena pa pomaže organizmu da se odbrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšava vid.

Gomboce s kajsijama

DH
DH

Sastojci:
– 5 kašika maslaca
– 250g svežeg sira
– malo soli
– 2 jajeta
– 120-150g brašna
– 500g kajsija
– 1 kašičica šećera po marelici
– malo soli
– 100g prezli
– 2 kašike šećera
– 80g maslaca

Priprema
Maslac umutiti sa sirom, solju, jajima i toliko brašna da dobijete meko testo koje zatim oblikovati u hlepčić i pustiti da odmori pola sata. Kajsije oprati, izvaditi koštice i u svaku staviti kašiku šećera. Zakuvati 3 litre slane vode. Testo od sira razvaljati na dasci posutoj brašnom na debljinu 1 cm i izrezati kvadrate veličine 5 cm. Svaku kajsiju umotati u komad testa i oblikovati gombocu. Kuvati ih u kipućoj vodi 8-10 minuta.
Prezle popržiti sa šećerom na maslacu dok ne dobiju zlatno smeđu boju i njima posuti gomboce.