U Sarajevu će se tokom tri dana 16. 17. i 18. aprila održati dve zasebne manifestacije, “Global Chef’s Challenge” i “Evropska konferencija kuvarskih asocijacija” zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin najpoznatijim kuvarima Evrope.
Ove manifestacije Sarajlije će iskoristiti kako bi oborili i jedan Ginisov rekord.
Naime, 17. aprila će se održati i događaj “Begova čorba za Ginisa” gde se planira pripremanje 15.000 porcija begove čorbe!
Građani i turisti moći će da degustiraju čorbu i zajedno sa učesnicima proslave kandidaturu za obaranje rekorda.
Begovu čorba kuvaće se u loncu prečnika dva ipo, i jednog metra visine, zapremine 4.100 litara. Praviće je tim bosanskih majstora kuhinje, Zaim Merdan, šef kuhinje hotela “Radon Plaza”, i Zakir Rokša, šef kuhinje restorana “Element” u Sarajevu.
“Rekord koji treba da oborimo je 4.026 litara. Počinjemo već u šest sati ujutro, a svečana manifestacija, kada ćemo nadam se i dobiti potvrdu o obaranju rekorda, biće u popodnevnim satima”, izjavio je Zakir Rokša.
Organizatori su otkrili i recept za obaranje Ginisovog rekorda u pripremanju Begove čorbe: 800 kg pilećeg mesa, 150 kg šargarepe, 50 kg luka, 5 kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i 5 kg začina.
Izvor: Zanimljivosti dana
Foto: Sipa