Pektini iz grejpa smanjuju apsorpciju masnoća iz hrane pa je telo odmah izbacuje zbog čega se uz sok od grejpa za oko 20 posto manje udebljamo, otkriva studija.
Sok od grejpa već se dugo navodi kao saveznik vitke linije, a nova studija Univerziteta Kalifornija pokazuje da grejp ne pomaže samo u mršavljenju, već i sprečava debljanje.
Naučnici su utvrdili da je idealan način korišćenja grejpa pijenje njegovog soka dok jedemo masnu hranu – poput one pržene. Tada aktivni sastojci poput pektina, limonida i fenola smanjuju apsorpciju masnoća, pa je njihovo taloženja smanjeno.
U studiji su ispitanici podeljeni u dve skupine, od kojih su jedni dobijali sok od grejpa uz obroke, a drugi vodu. Jeli su iste količine, a nakon tri meseca oni koji su pili grejp udebljali su se za oko 20 posto manje.
Osim toga, naučnici su utvrdili da oni imaju stabilnije i niže ukupne vrednosti šećera u krvi, pa sok od grejpa služi i kao prevencija dijabetesa.
Izvor: Prva
Foto: Flickr