Sastojci:
– 8 većih glavica crnog luka
– 400 g mlevene junetine
– 1 šargarepa, ulje
– 70 g tarane, so
– 5 dl soka od paradajza
– 200 g slanine u listovima
– 4 dl supe od povrća iz kocke
– mešavina začina
Priprema:
1. Glavice crnog luka očistiti i odseći im vrhove tako da sa jedne strane budu više odsečene nego sa druge.
2. Zatim ih kuvati u slanoj vodi dok pulpa blago ne omekša. Sredinu luka pažljivo istisnuti ka širem otvoru tako da ostanu dva sloja (prstena) za punjenje.
3. Izdubljenu sredinu luka sitno iseckati. Šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati šargarepu te i nju kratko propržiti. Potom dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso napola ne omekša.
5. Zatim dodati taranu, 2 dl soka od paradajza i začine po ukusu. Kuvati uz povremeno mešanje dok tarana ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Pripremljenim filom od mesa napuniti prstenove luka i obaviti ih listovima slanine.
7. Vatrostalnu činiju nauljiti i u nju poslagati punjene dolme tako da se listovi slanine na krajevima dodiruju kako se ne bi odvojili. Posebno sjediniti preostali sok od paradajza sa supom od povrća i zaliti dolme. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC oko 40 min.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net