Sastojci:
500 g krompira
3 jajeta
prstohvat soli
1 kašika putera
mekog braša po potrebi
800 g krupnih šljiva
200 g šećera
200 g prezle
100 ml ulja
Priprema:
1. Krompir oprati pa zajedno sa ljuskom obariti, a zatim ga oguliti i ispasirati.
2. U vanglicu sipati 350 g brašna, dodati pasirani krompir, jaja, prstohvat soli, omekšali puter i promešati. Postepeno dodavati još malo brašna i ručno mesiti dok se ne dobije mekše testo pogodno za oblikovanje.
3. Od umešenog testa oblikovati manje jufkice. Svaku istanjiti pa u sredinu staviti šljivu bez koštice i obmotati je testom.
4. Oblikovane gomboce kuvati u ključaloj vodi i dok ne isplivaju na površinu, potom nastaviti sa kuvanjem još minut, pa ih vaditi rešetkastom kašikom.
5. Posebno sjediniti šećer i prezlu pa propržiti na malo ulja. Vruće gomboce uvaljati u smesu od prezle i šećera.