Start Deserti Kolači Domaći rolat s kremom od limuna

Domaći rolat s kremom od limuna

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Testo
1. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa 75 g šećera da se dobije svetlo žuta boja.
2. U drugoj posudi umutiti belanca uz postepeno dodavanje 25 g šećera tako da smesa bude veoma gusta tj. da se dobije čvrst šaum.
3. Pripremljeni šaum polako dodavati u umućena žumanca i smesu mešati laganim pokretima.
4. Dodati prethodno pomešano brašno, gustin i prašak za pecivo pa laganim pokretima umutiti smesu da ne bude grudvica.
5. Testo preručiti u pleh za pečenje (32×25 cm) obložen papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti.
6. Smesu peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200ºC 8-10 minuta tj. čim se stvori tanka pokorica svetlo žute boje (proveriti čačkalicom). Ovo je ključni korak izrade jer ako se testo prepeče rolat će se lomiti pri savijanju.
7. Pek papir istih dimenzija kao testo posuti sa 2-3 kašike šećera i ostaviti na radnoj površini.
8. Ispečeno testo izvaditi iz pleha tako da gornjom stranom bude položeno na pripremljen papir posut šećerom i ostaviti da se malo prohladi.
Finalni postupak
1. Ukloniti papir na kome se testo peklo pa dok je mlako premazati ga ohlađenim kremom. Deo testa uz dužu stranicu širine oko 2 cm ne premazivati da se krem ne bi nagomilavao tokom savijanja i cureo.
2. Premazano testo uz pomoć drugog lista papira za pečenje zaviti po dužoj strani u valjak i dobro sabiti. Rolat položiti na poslužavnik tako da leži na sastavljenim ivicama.
3. Ostaviti da se dobro ohladi pa izrezati na šnite i poslužiti.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net