Start Pića Sokovi Domaći sok od jagoda

Domaći sok od jagoda

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
  • 120 min
  • 2-3 l
  • Lako

Sastojci:

3 kg jagoda
600 – 800 g šećera
3 kesice limuntusa
voda

Priprema:

1. Voće očistite i dobro operite. Vodite računa da plodovi koje ćete koristiti za pripremu domaćeg soka od jagoda treba da budu zdravi.
2. Očišćeno voće nalijte sa 2 litra vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko pola sata, nakon što provri.
3. Zatim jagode izgnječite kao za pire krompir ili izmiksajte u blenderu.
4. Dodajte šećera po ukusu i 3 kesice limuntusa. Nalijte sa 3 litra vode i ostavite na tihoj vatri da provri.
5. Flaše sterilišite u rerni, pa čim sok provri sipajte ga u pripremljene flaše.
6. Ako ne želite da dodajete konzervans, možete flaše poređati u veću šerpu u koju ste nalili vode toliko da dolazi do grlića flaša. Šerpu stavite na tihu vatru i ostavite da vri 15–ak minuta.
7. Flaše sa ovako pripremljenim sokom ostavite da se same potpuno ohlade i odložite ih u tamnu i, po mogućstvu hladniju prostoriju.