U poslednjih nekoliko godina, Velšani se svim silama trude da očuvaju svoju kulturu, jezik i tradiciju, a to važi i za njihova jela. Velški kuvari i restorani tako su se posvetili promociji tradicionalnih velših obroka, a posebno doručka, za koji se hvale da je napravljen isključivo od prirodnih, organskih sastojaka.
Za doručak Velšani žele brok koji će ih nahraniti i zasititi, te pripremiti za naporan dan i često neprijetne vremenske prilike u ovoj zemlji.
Jedan od specijaliteta koje Velšani obožavaju je “laverbread”, pire napravljen od morske trave. Uz njega ćete često na tanjiru naći i kobasicu, paradajz, jaja, slaninu, morske školjke, dimljenu ribu ili pečurke. Velšani ovu vrstu morkse trav koriste u svojim obrocima već vekovima, i postoji mnogo načina na koji je pripremaju za doručak.
Ukoliko vam ova morska hrana ne deluje primamljivo, za doručak u Velsu izaberite “rarebit”, tj. prženi sir na tost hlebu, koji je uistinu ukusan doručak. Dovoljan je samo jedan pogled na ove preplanule sendvičiće i momentalno ćete poželeti da ih prelijete sa Vorčester sosom i u slast pojedete.
Manje tradicionalni Velšani odlučiće se za doručak sastavljen od svežeg voća i žitarica, ili pak za svoju varijantu tradicionalnog engleskog doručka.
Čaj je nezaobilazan deo doručka u Velsu, bez obzira na to za kakav obrok se odlučite.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Autor: Life Content
Izvor: Hostel Bookers, wisegeek.org