Sastojci:
Za kore:
– 18 belanaca
– 390 g šećera
– 450 g mlevenih oraha
– 3 kašike brašna
Za fil:
– 18 žumanaca
– 18 kašika šećera
– 2 dl đusa
– 4 kašike gustina
– 250 g margarina
– 400 g šlaga
– 4 dl kisele vode
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 130 g šećera muteći sve dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati 150 g mlevenih oraha, 1 kašiku brašna i promešati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još 2 kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanca i šećer i kuvati na pari mešajući sve dok se šećer ne otopi.
2. Zatim sipati mešavinu đusa i gustina i nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom.
4. Šlag umutiti sa kiselom vodom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila a zatim naneti trećinu šlaga i preklopiti drugom korom. Postupak filovanja ponoviti još jednom te završiti trećom korom i premazati je šlagom.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net