Sastojci:
2 kg paprike
50 + 10 ml ulja
2 kašičice soli
30 ml sirćeta
1 čen belog luka
Priprema:
1. Papriku oprati, osušiti i ispeći. Pečenu papriku stavljati u najlonske kese kako bi se podusparile i lakše ljuštile. Oljuštiti hladne paprike i ostaviti da se dobro ocede.
2. Nakon 10-12 sati ceđenja, paprike samleti na mašini za mlevenje ili sitno iseckati.
3. U dublju, širu šerpu usuti 50 ml ulja. Kada je ulje dobro ugrejano dodati pripremljenu papriku. Posoliti i smanjiti temperaturu na umerenu vrednost.
4. Pržiti papriku 10-ak minuta uz stalno mešanje. Zatim, dodati sitno iseckan beli luk. Nastaviti mešanje još 5-10 minuta, pa kada paprika postane kremasta i homogena dodati sirće.
5. Još jednom sve dobro promešati i isključiti šporet.
6. Dodati 10 ml ulja i promešati da se ulje dobro poveže sa smesom.
7. Kuvati smesu još malo, toliko da baci kratak ključ.
8. Puniti pripremljene tegle vrućom smesom i masu pritiskati kašikom kako se ne bi stvarali vazdušni džepovi.
9. Zatvoriti tegle, pokriti prekrivačem ili frotirom pa ostaviti da se potpuno ohladi.
10. Sutradan hladne tegle smesiti u ostavu.