Potrebno je:
1 kg očišćenih kajsija
600 gr šećera
Priprema:
1. Kajsije oprati, očistiti od bilo kakvih tačkica, peckica ili oštećenja na njima. Onda ih prepoloviti i potopiti sa šećerom.
2. Ostaviti da prenoći, pa sutradan kuvati. Kuvati na jakoj vatri uz neprestano mešanje. Džem je gotov onoga momenta kada povučem varjačom po dnu šerpe, a za varjačom ostaje beli trag, odnosno vidi se dno šerpe. Cilj kuvanja na jačoj vatri je da se brže skuva da ostane lepa svetla boja.
3. Kada skinete sa vatre, mešajte varjačom još 20 minuta da se boja ne bi promenila. Onda sipati tako toplog u vruće tegle, pa vratim u rernu, potpeči još malo, da se uhvati korica.
4. Tegle poredati u odgovarajuću vanglicu, pokriti ćebetom i ostaviti tako utopljene, dok se džem skroz ne ohladi.
5.Kuvati u šerpi od 10 kg, s tim što stavim 2.5 kg voća i odgovarajuću količinu šećera. U toj srazmeri, kuvati otprilike 45 minuta do sat vremena.