Start Kuhinje sveta Engadiner Nusstorte – Engadinska torta od oraha, gastonomski klasik švajcarske kuhinje

Engadiner Nusstorte – Engadinska torta od oraha, gastonomski klasik švajcarske kuhinje

Engandinska torta
Foto: Stockfood
  • 110 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
380 g brašna
250 g margarina
200 g šećera
1 prstohvat soli
1 jaje
Fil
300 g šećera
400 g seckanih oraha
100 g slatke pavlake
2 kašike meda
Premaz
1 žumance
1 kašika slatke pavlake
šećer u prahu

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Testo
1. Brašno, margarin, šećer, so i jaje pomešati i zamesiti sastojke da se dobije homogeno testo pogodno za rad.
2. Uviti u najlon foliju i ostaviti u frižideru oko pola sata da se ohladi.
Fil
1. U širu šerpu postepeno dodavati šećer i karamelizovati na umerenoj temperaturi.
2. Kada je šećer rastopljen i poprimio crvenkastobraon boju dodati seckane orahe i promešati.
3. Zatim, dodati slatku pavlaku i med pa nastaviti kuvanje još minut-dva. Skliniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak
1. Izvaditi testo i na pobrašnjavljenoj površini ili na papiru za pečenje rastanjiti ga na debljinu oko 3 mm.
2. Od dobijenog testa iseći dva kruga (∅26 cm).
3. Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje pa na dno položiti jedan krug od testa.
4. Od ostatka testa iseći traku širine 3-4 cm pa je položiti uz obod kalupa i utisnuti donju ivicu uz prethodno položenu podlogu.
5. Na testo sipati pripremljene orahe i rastporediti po testu.
6. Preklopiti drugim krugom od testa i blago uštinuti ivice kako bi se testo spojilo.
7. Ostatak testa premesiti, rastanjititi i modlicama vaditi oblike po želji.
8. Premazati tortu žumancetom umućenim sa slatkom pavlakom.
9. Peći u ugrajnoj rerni na 180ºC oko 30 minuta.
10. Zatim, na tortu položiti ukrase od testa i blago premazati preostalim žumancetom, pa peći još dvadesetak minuta.
11. Pečenu tortu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
12. Pre serviranja posuti šećerom u prahu.

Savet: Torta je potpunog ukusa ukoliko odstoji preko noći tj. 8-10 sati pre služenja.