Sastojci:
½ kg mlevenog mesa
1 glavica luka
3 sveža paradajza
200 g graška
1 veća šargarepa
½ veze lista peršuna
so, biber
ulje po potrebi
Pire krompir
1 kg krompira
100 g tvrdog sira
200 ml mleka
ISPROBAJTE I… Pita s kajmakom i mladim sirom
Priprema:
Pire krompir
1. Krompir oljuštiti, iseći na četvrtine i obariti u ključaloj i posoljenoj vodi.
2. Kada je krompir skuvan ocediti od viška vode, propasirati, dodati mleko i dobro sjediniti da ne bude grudvica.
3. U tako pripremljlen krompir dodati narendansir i sve dobro sjediniti. Ukoliko je potrebno dodatno začiniti ali voditi računa o stepenu slanoće sira.
Mesni fil
1. Grašak i šargarepu obariti u prethodno posoljenoj vodi. Kuvati 15-ak minuta. Sve dobro ocediti i iseckati šargarepu na kockice.
2. Paradajz kratko blanširati u vreloj vodi, skinuti ljusku i iseći na kockice.
3. Crni luk sitno iseckati pa izdinstati na ulju. Zatim dodati mleveno meso i paradajz, začiniti i dinstati na umerenoj temperaturi dok višak tečnosti ne uvri.
4. Dodati prethodno pripremljenu šargarepu i grašak, promešati i još malo dinstati pa skloniti sa vatre i začiniti sitno seckanim peršunovim listom.
Finalni postupak
1. U vatrostalnu posudu izručiti pripremljeno meso sa povrćem i fino poravnati.
2. Na to preručiti krompir pire (po želji, praviti šare ili jastučiće) i peći na 180º C, u prethodno ugrejanoj rerni dok pire ne dobije zlatno braon boju tj. oko 30 minuta.
3. Služiti toplo.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net