Za koru:
– 6 belanaca
– 200 g šecera
– 4 kašike brašna
– 2 kašike prezli
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 70 g mlevenih oraha
– 70 g kokosa
– 1dl + 1 dl mleka
Za fil:
– 6 žumanaca
– 250 g šecera
– 100 g pudinga od vanile
– 1,1 l mleka
– 250 g ”classic” margarina
– 3 kašike eurokrema tamnog
– 3 kašike eurokrema svetlog
Za dekoraciju:
– 150 g šlaga
– 2 dl kisele vode
– 2-3 kašike žutog fila
– 50 g čokolade
Priprema:
Za koru:
1. Umutiti belanca u veoma čvrst sneg sa malo soli, a zatim postepeno dodavati šecer i mutiti dok se šecer ne istopi.
2. Pomešati brašno sa prezlama, praškom za pecivo, orasima i kokosom, pa sve lagano umešati u prethodnu smesu od belanaca. Varjačom lagano pomešati.
3. Na kraju dodati 1 dl mleka i promešati.
4. Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
5. Gotovu koru dok je još topla preliti sa 1 dl toplog mleka.
Fil:
1. U odgovarajucoj posudi penasto ulupati žumanca sa 100 g šecera, pa dodati prašak za puding i 1dl mleka. Sve dobro umutiti.
2. Preostalo mleko ostaviti da provri sa 150 g šecera, a zatim ukuvati razmućenu smesu od žumanaca, te mešati dok se ne zgusne.
3. Zatim, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin penasto umutiti, te dodavati kašiku po kašiku fila, dok se ne dobije fin krem.
5. Krem podeliti na dva dela: u jedan dodati tamni erurokrem, a u drugi svetli. Odvojiti nekoliko kašika svetlog fila i ostaviti ga sa strane.
Finalni postupak:
1. Tacnu za služenje posuti kristal šecerom, pa staviti koru, a potom je premazati prvo braon filom.
2. Preko poređati keks provučen kroz mleko, te naneti žuti fil.
3. Šlag umutiti sa kiselom vodom i odvojenim žutim filom. Premazati preko cele torte. Po želji odgore narendati čokoladu.
Recept Slavice Bjelić iz Jagodine
Arhiva: Torte i kolači