Start Deserti Pite Fantastična pita od prhog testa s makom!

Fantastična pita od prhog testa s makom!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
150 g mekog brašna
150 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
75 g šećera
125 g mladog sira
50 ml mleka
Fil
250 g maka
100 g šećera
75 g putera
100 ml mleka
1 jaje

Priprema:

Testo
1. U dubljoj posudi pomešati brašna, dodati šećer i mladi sir pa sve ponovo pomešati. Na kraju dodati mleko i umesiti testo pogodno za rad.
2. Pripremljeno testo podeliti na dva dela (jedan veći a drugi manji).
3. Veći deo testa rastanjiti na debljinu oko 0,5 cm prema prečniku posude u kojoj će se kolač peći (oko 28 cm). Testo preneti u prethodno namašćen kalup i pritisnuti uz ivice, pa blago pritisnuti uz ivice kalupa.
4. Pripremljeno testo ostaviti u frižideru na 20 minuta, da se dobro ohladi.
5. Manji deo testa uviti u najlon foliju i ostaviti u frižider.
Fil
1. Puter razgejati zajedno sa mlekom.
2. U drugoj posudi pomešati mak i šećer pa preliti ugrejanim mlekom. Dobro promešati i ostaviti da se malo prohladi.
3. Umutiti jaje i dodati u prohlađeni mak, pa sve dobro promešati.
Finalni postupak
1. Pripremljeno testo izvaditi iz frižidera pa na testo ravnomerno rasporediti fil od maka.
2. Manji deo testa rastanjiti i iseći na tračice.
3. Površinu maka unakrsno ukrasiti tračicama i blago ih premazati mlekom.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
5. Tart izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi.
6. Prohlađen kolač iseći na parčad željene veličine i poslužiti.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net