Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – fatayer

Urednica kuva za vas – fatayer

Foto: Nataša Vitezović
  • 80 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
350 g brašna
10 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
80 ml maslinovog ulja
240 ml toplog mleka
Punjenje sa sirom
250 g feta sira
1 jaje
½ veze mirođije (bez stabljike)
½ peršuna ili
150 g svežeg spanaća
Punjenje sa mesom
2-3 kašike ulja
1 manja glavica crnog luka
200 g mlevenog mesa po izboru
½ kašičice soli
½ kašičice suvog začina
½ svežeg paradajza ili
1 kašičica paradajz paste
po želji prstohvat cimeta
i prstohvat šećera
Premaz
1 žumance
3 supene kašike vode

Priprema:

1. U toplo mleko dodati šećer i kvasac, pa promešati. Ostaviti da smesa zapeni.
2. U dubljoj posudi prosejati brašno, dodati so i sjediniti. Napraviti malo udubljenje u sredini brašna i usuti pripremljeni kvasac, a zatim dodati ulje. Zamesiti testo da se postigne homogena i elastična struktura (mesiti oko 7-8 minuta). Prekriti i ostaviti na toplom mestu 20-30 minuta.
3. Pripremljeno testo podeliti na četiri dela i formirati kao prutiće. Zatim, svaki prutić podeliti na šest delova i formirati male jufkice.
4. Jufkice poređati na pouljen poslužavnik, prekriti najlon-folijom i ostaviti da odstoji 15-ak minuta.
5. Svaku jufkicu razvaljati u duguljasti oblik, u sredinu staviti supenu kašiku fila, rasporediti i zatvoriti preklapajući duže stranice, pa blago uštinuti na mestima gde se preklapaju (vrhovi). Ređati u pleh prekriven pek-papirom.
6. Ugrejati rernu na 200º C. Spremljeno pecivo premazati i peći dok fino ne porumeni tj. oko 15 minuta.
7. Služiti toplo ili hladno.

Za punjenje sa sirom sitno iseckati mirođiju i peršun (ili obaren i dobro oceđen spanać). Izgnječiti sir, dodati zeleniš i promešati. U to dodati jaje i sve dobro sjediniti.

Za punjenje sa mesom ugrejati tiganj, dodati ulje a zatim sitno iseckan crni luk, posoliti i dinstati dok luk ne omekša i postane providan. Dodati mleveno meso pa pržiti sve dok meso ne dobije rumenu boju. Zatim, dodati paradajz (ili pastu), suvi začin, malo šećera i cimet pa propržiti još par minuta, da se svi sastojci sjedine.

Foto: Nataša Vitezović

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!